Solidaritate cu muncitorii de la Astra Arad care continuă greva! Pentru un sindicat militant și democratic!

Amenințările patronatului că îi vor trimite în judecată pe greviștii de la Astra Arad, ba chiar că vor închide fabrica, au creat o breșă în rândurile muncitorilor. Unii dintre ei s-au întors de ei la lucru, acceptând oferta conducerii de a mări salariile cu 350 RON în cursul acestui an, insuficient pentru muncitorii aflați pe salariul minim. Alții, însă, continuă greva. Nu știm care e balanța de forțe de la fața locului, însă ne declarăm solidaritatea cu muncitorii încă aflați în grevă și reiterăm apelul către restul mișcării sindicale să își ofere sprijinul acestora.

În același timp, retragerea unora dintre greviști în fața amenințărilor patronilor demonstrează vulnerabilitatea muncitorilor în absența unui sindicat militant. Pentru ca data viitoare să poată lupta mai eficient, muncitorii de la Astra Rail, dintre acum doar 37% sunt membri de sindicat, ar trebui să intre cu toții în sindicat și să-și aleagă lideri care să-i reprezinte cu adevărat. Actualul lider sindical a lăsat impresia că îi reprezintă mai mult pe patroni decât pe muncitori.

De asemenea, ar fi util ca pe viitor muncitorii din cele trei fabrici deținute de compania americană Greenbier în România să se coordoneze în prealabil pentru a spori eficiența luptei lor împotriva patronatului. Mai mult, ar fi o idee bună ca muncitorii români să intre în contact cu colegii lor de la fabricile Greenbier din Polonia. O acțiune coordonată la nivel internațional ar avea un impact și mai mare asupra patronatului, care numai anul trecut a făcut un profit net de circa 160 de milioane de dolari.

Muncitorii uniți nu pot fi învinși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *