SOLIDARITATE cu greva Sindicatului Național Sport și Tineret!

de Vlad Mureșan

 

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret se pregăteşte de grevă generală!

În data de 2 august, 400 de membri ai sindicatului au pichetat sediile din ţară ale Ministerului Tineretului şi al Sportului. Printre problemele identificate de sindicalişti se numără:
– diferenţe de salarizare pentru funcţii similare;
– numărul ridicat de angajaţi (70%) care lucrează pe salarii de 1300 RON net fără diferenţiere în funcţie de studii, răspundere sau complexitatea muncii;
– neacordarea sporurilor şi gradaţiei de vechime;
– prestarea de ore suplimentare neplătite.

Protestul sindicaliştilor a fost până în prezent ignorat de către minister: ”La sediul Tineretului și Sportului nu am găsit deloc audiență, doamna ministru deși a fost anunțată că se va organiza un protest astăzi în fața ministerului, nu a fost la serviciu. A fost primită o delegație de un secretar de stat, care a stat la discuții 5 minute și ne-a spus din nou că ministerul nu vede nicio soluție, nici măcar pe termen mediu sau lung. Drept urmare ne vom adresa Guvernului și acolo măcar sperăm că ni se va deschide o ușă, să ne asculte cineva. Pentru că se pare că de luni de zile, ministerul tot tergiversează și ocolește adevărul”, a declarat Dan Gheborean, liderul filialei din Mureş a Sindicatului Naţional Sport şi Tineret.

Sportul este o parte importantă a culturii clasei muncitoreşti. Începând cu anii ’90, infrastructura naţională pentru sport se află într-o continuă degradare, victimă ale privatizărilor şi a politicilor neoliberale de austeritate. La nivel profesionist, acest proces s-a tradus în scăderea competitivităţii sau chiar desfiinţarea cluburilor cu tradiţie din diverse ramuri ale sportului românesc. La nivelul populaţiei, accesul la facilităţi sportive a fost grav restricţionat, exemplele de infrastructură publică pentru sport nou construită fiind extrem de rare și concentrate în centrele urbane mari. Sportul de masă este un liant important al comunităţii şi constituie un bun colectiv care necesită investiții mult mai substanțiale din partea statului.

Ne solidarizăm cu Sindicatul Naţional Sport şi Tineret pentru apărarea sportului public, a sportului pentru toţi!

Lista completă a revendicărilor şi datele acţiunilor viitoare ale sinidcatului:
http://sindicatmts.ro/…/mitingul-celor-mai…/

 

ACTUALIZARE:

În urma întâlnirii dintre reprezentanții guvernului și cei sindicali, guvernul nu pare să aibă o soluție concretă la revendicările sindicaliștilor. Greva continuă.

„Dna. Secretar General adj, care nu a putut preciza un termen până la care Curtea de Conturi a României va finaliza auditul, așa că avem o singură concluzie care se desprinde este următoarea: FOLOSIREA CURȚII DE CONTURI ÎN ACEST DEMERS ÎI SCUTEȘTE DE RĂSPUNDEREA POLITICĂ ÎN A REZOLVA PROBLEMA SALARIZĂRII PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ACESTUI AN, CEL PUȚIN.
Faptul că la rectificarea bugetară ce urmează a fi făcută peste câteva zile nu există nici o soluție legislativă și nici resursă financiară alocată suplimentar, ne îndreptățesc să declanșăm la nivel național o amplă acțiune care să vizeze demersuri în instanțele de judecată pentru toți membrii SNST care au de revendicat drepturi salariale.
În ceea ce privește GREVA GENERALĂ ÎN SPORT ȘI TINERET, aceasta se va desfășura conform programului stabilit.
Mâine, începând cu orele 8.00 vor opri lucrul membrii de sindicat SNST din multe unități subordonate și din unele federații sportive naționale urmând ca în zilele următoare acestora să li se alăture și ceilalți colegi.
În funcție de rezultatul negocierilor colective care va debuta mâine, începând cu ora 1500, vom decide următoarele acțiuni de protest.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *