Schimbare sistemică, nu climaterică: 7 revendicări


  1. Nu e timp de pierdut: Avem nevoie de schimbări drastice, să punem punct, în următorii ani, arderii de combustibil fosil ca sursă de energie și producției de plastic. Avem nevoie de surse de hrană care să nu ne distrugă planeta ori sănătatea. Asta presupune schimbări urgente și calitative în producția energetică, industrială, alimentară și agricolă, în domeniul transporturilor și al locuirii.
  2. Nevoi, nu profit: Soluțiile individuale la o problemă globală nu sunt suficiente. Majoritatea oamenilor de pe planetă pur și simplu nu au de ales. Chiar dacă toți ne-am purta cât se poate de ecologic, tot nu ar fi de ajuns pentru a rezolva problema. Ne trebuie un plan de investiții publice masive: în energie regenerabilă, în transport public de calitate, eficient și gratuit, în construirea ecologică de locuințe pentru toți cei care au nevoie de ele, în reciclarea și repararea infrastructurii existente. Ne putem permite toate acestea – cu condiția ca prosperitatea pe care noi o producem să nu mai fie apropriată de o elită minusculă.
  3. Stop celor mai mari 100 de poluatori: peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră din ultimele trei decenii au fost produse de 100 de companii. Însă marile corporații ignoră orice apeluri și, dacă pot, orice legislație, iar partidele și politicienii consacrați sunt adesea pe statul lor de plată. Nu putem controla decât ceea ce deținem. Prin urmare, primul pas este să preluăm în proprietate publică marea industrie energetică, dar și marile bănci, sectoarele industrial, agroindustrial, de construcții și de transporturi.
  4. O societate în slujba noastră: Cu acele resurse, e posibilă o știință eliberată de limitările impuse de goana după profit a capitalismului. În loc să se investească miliarde în subvenții și facilități fiscale pentru corporațiile petroliere, se pot dezvolta tehnologii și materiale ecologice. Susținem dreptul fiecăruia la o slujbă bună și o viață fără sărăcie, opresiune și devastarea mediului. Marile companii și puterea lor colosală trebuie controlate în mod democratic și gestionate de clasa lucrătoare și de societate ca întreg. Acest lucru va garanta că locurile de muncă nu se pierd, ci sunt convertite într-unele folositoare din punct de vedere social, fără tăieri de salarii.
  5. Planificare, nu haos: Programele pentru un „Green New Deal” ori o „Revoluție Industrială Verde” indică direcția necesară. Însă trebuie să mergem mai departe de atât, dincolo de limitările sistemului capitalist. În loc de anarhia capitalistă a producției în numele profitului, trebuie să planificăm cum să folosim în mod sustenabil resursele planetei pentru a împlini nevoile majorității.
  6. Toată lumea în grevă: Oamenii obișnuiți, care își vând zi de zi forța de muncă, sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma schimbării climaterice. Și ei sunt cei care au puterea de a schimba istoria. Trebuie să continuăm greva climaterică a tinerilor din întreaga lume, s-o extindem prin participarea clasei lucrătoare și a sindicatelor într-o mare grevă la unison: o decuplare a economiei capitaliste. Asta ne arată și potențialul de a prelua puterea economică în mâinile noastre.
  7. Schimbați lumea: Ființele umane fac parte din ecosistem – capitalismul, nu. Să înlocuim capitalismul cu o societate bazată pe nevoi, nu profituri: o societate socialistă democratică! Adu-ți contribuția și alătură-te unei alternative socialiste combative și internaționaliste.    

Pentru textul în original, vizitați:
http://worldsocialist.net/?p=213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *