Propagandă anti-refugiați în București

 

Care erau nivelurile migrației din Siria înainte de 2011, când a început războiul? Insignifiante. Între timp, peste 5 milioane de oameni și-au părăsit casele, familiile, prietenii, țara tocmai pentru a nu se număra printre sutele de mii de morți rezultați până acum în urma acestui conflict. Cei mai mulți s-au refugiat în țările vecine, Turcia, Liban, Iordania. Circa un milion au venit în Europa, însă din acest milion de oameni, niciunul nu s-a dovedit a fi implicat în vreunul dintre atentatele teroriste comise în Europa în acești ani.

Și totuși, extrema dreaptă continuă să propage această asumpție paranoică prin care refugiații sunt echivalați automat cu presupuși teroriști; inclusiv la noi, după cum o ilustrează poza de față (preluată de pe pagina de Facebook a lui Vlad Catuna). De ce? Pentru că e în natura extremei drepte să-i atace pe cei mai vulnerabili, nu pe cei puternici. E rolul istoric al extremei drepte să propage frică și să-i dezbine pe oameni, în timp ce elitele conducătoare își mențin puterea și privilegiile. 

Iar celor care spun că „românii ar trebui să fie ajutați de statul român, nu refugiații” le răspundem că toți trebuie ajutați și toți pot fi ajutați. Dacă românii de rând au salarii mici, slujbe precare, chirii prea mari și servicii publice ineficiente, nu e din cauza ajutorului modic primit de câteva zeci sau sute de refugiați, ci din cauza a trei decenii de politici neoliberale care au condus la nivelurile de sărăcie, precaritate și subfinanțare publică de azi. Nu refugiații sunt de vină că 40% din forța de muncă e pe salariul minim ori că sistemul de sănătate e finanțat la jumătate din media europeană.

Răspunsul nostru ca socialiști este să ne solidarizăm cu orice om care fuge din calea războiului și, totodată, să luptăm pentru politici sociale și economice care să ridice standardele de viață ale tuturor, români și refugiați deopotrivă. Soluția nu e să ne luptăm între noi pe felia de pâine aruncată de bogați și reprezentanții lor politici, ci să ne unim forțele pentru a lupta să avem toți pâinea noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *