Mișcare de masă în apărarea dreptului la avort

De Paweł Nowak

Alternatywa Socjalistyczna (ISA în Polonia)

În urma declarației făcute joia trecută de către Curtea Constituțională că avortul în cazul problemelor de sarcină este neconstituțional, proteste și demonstrații de masă au învăluit Polonia, crescând numeric în mod constant. După anunțul de joi, demonstrații spontane au avut loc la sediul partidului de guvernământ “Lege și Dreptate” (PiS) în Varșovia și mai apoi la casa liderului PiS, Jarosaw Kaczyński. Demonstrațiile și protestele au continuat în fiecare zi de la anunț, crescând în intensitate și acaparând întreaga națiune. Duminica trecută, mii de protestatari au luat cu asalt bisericile și au ținut piept poliției în multe orașe. Luni, blocade rutiere în peste 50 de orașe au paralizat traficul auto al țării.


Avortul e deja aproape imposibil

Varșovia, 30/10/2020
Sursa: Baricada

Momentan, avortul este încă legal în cazurile de abuz sexual, incest sau când viața femeii este în pericol. Cu toate acestea, în practică avortul este de obicei blocat de „conștiința” doctorilor, existând regiuni în care niciun spital nu va efectua un avort. Celălalt caz în care avorturile sunt legale, când fetusul are defecte grave, a fost prima oară luat la țintă acum patru ani, când o propunere legislativă de a-l interzice a fost discutată în parlament. Atunci, o mișcare de masă s-a iscat pe parcursul a mai multe luni, ce a culminat cu o grevă „a femeilor”, la care au participat de asemenea studenți și elevi . Temându-se că protestele vor ieși de sub control, PiS au decis să „pună la rece” proiectul de lege respectiv.

Acum, PiS s-a hotărât iar să impună proiectul, exploatând cu cinism restricțiile cauzate de pandemie, care nu permit adunări mai mari de 5 persoane. Furia populației e cu atât mai mare cu cât această decizie, luată de o Curte Constituțională aservită lui Kaczyński, vine într-un moment în care pandemia e scăpată de sub control, cu peste 16.000 de noi infecții zilnice. Dar dacă PiS au crezut că vor putea introduce o astfel de lege fără prea mari bătăi de cap, au subestimat profund sentimentul populației pe această temă. Erupția de furie a fost ca o bombă aruncată într-un vulcan care a fost relativ inactiv timp de patru ani. În ciuda limitei de 5 persoane, amploarea mișcării este mult mai mare acum, cu proteste mult mai masive și mai furibunde decât acum patru ani, mai ales în orașele mici.


Tinerii sunt pe străzi

Ca și acum patru ani, sunt o grămadă de tineri implicați în demonstrații, atât elevi, cât și studenți. Dar de data aceasta, furia împotriva PiS, a Bisericii Catolice și a partidului de extremă dreaptă Confederația, a atins punctul de fierbere. În plus, mișcarea este cu mult mai mare, mai vijelioasă și mai spontană decât acum patru ani. Deși grupurile de Facebook care au organizat protestele sunt aceleași ca cele de acum patru ani, nu există organizatori sau oratori și nimeni nu știe încotro se va îndrepta și cât va dura fiecare demonstrație.

Acum patru ani, liberalii, adunați în jurul Platformei Civice și a KOD (Comitetul pentru Apărarea Democrației) au reușit să se plaseze în fruntea mișcării și să estompeze vocile mai radicale, chiar alungând protestatarii ce aveau slogane „vulgare” pe pancarte sau care cereau avorturi la cererea femeii. La multe dintre protestele de atunci, organizațiilor politice de stânga le-a fost chiar interzis să împartă pamflete.

În contrast, de această dată nivelul de furie e atât de mare că sloganul principal e „Wypierdalać!” (Mergeți la dracu’!). Alt slogan popular, dar mai subtil, e “Mi-aș dori să-mi pot avorta guvernul”. E clar că protestatarii nu vor doar anularea hotărârii Curții Constituționale, ci să scape de guvernul PiS și de corupta ierarhie bisericească care domină statul.

O grevă „a femeilor” a avut loc pe data de 28 octombrie. Alternatywa Socjalistyczna și ROSA Polska – o campanie socialistă feministă – au cerut sindicatelor să se opună explicit interzicerii avorturilor, să susțină activ greva de miercuri și să se mobilizeze pentru o grevă generală de o zi în perioada următoare. De asemenea, am îndemnat elevii și studenții să nu participe la ore, să-și manifeste opoziția și să se auto-organizeze. Îndemnăm elevii și studenții să creeze în școlile și universitățile lor comitete democratice în sprijinul mișcării.

Nu luptăm doar împotriva actualului atac la dreptul la avort. Susținem dreptul femeii de-a alege în orice situație – avort la cerere și gratuit, fără discuții, precum și acces facil și gratuit la metode de contracepție. Influența fundamentaliștilor religioși trebuie scoasă din instituțiile de stat, din sistemul medical și din școli.

Cerem o creștere semnificativă a bugetului de sănătate pentru lupta împotriva COVID-19 și îmbunătățirea drepturilor reproductive ale femeilor. Cerem servicii publice gratuite care să ajute cu îngrijirea copiilor. Cerem o creștere masivă în alocațiile celor care au grijă de copii ori adulți cu dizabilități. Cerem separarea statului de biserică. Fără educație religioasă obligatorie în școli! Cerem înlocuirea acesteia cu educație sexuală predată de pedagogi specializați și bine pregătiți. Și, în final, acest guvern fundamentalist de dreapta trebuie înlăturat – avortați guvernul PiS și sistemul pe care îl reprezintă! Dar nu ne putem opri aici: pentru ca femeile să aibă cu adevărat libertate de alegere, trebuie să îmbunătățim condițiile sociale care ne constrâng, iar aceasta presupune o transformare socialistă a societății.Traducere din engleză de Andi Mureșan

Text original: https://internationalsocialist.net/en/2020/10/poland?fbclid=IwAR1n5afn8P3FAaoJGRm2C4rtUl0nbnVg-3ZapkoLFNH3HymRwQCMj-i9VOU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *