Marx 200

 

Azi se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Unii îl înfierează pentru crimele comise de alții la decenii după moartea sa, deși el însuși probabil le-ar fi căzut victimă dacă ar fi trăit atunci. Marx n-a fost nici primul, nici ultimul om din istorie ale cărui idei au fost capturate pentru a legitima cu totul alte scopuri.

Alții îl declară irelevant pentru zilele noastre, însă majoritatea carențelor sistemului capitalist identificate de Marx sunt azi mai valabile ca niciodată: crize sistemice tot mai severe, inegalități economice tot mai mari, condiții de muncă tot mai precare, forme tot mai variate de alienare umană, o incapacitate tot mai evidentă a sistemului de-a veni cu soluții la problemele pe care le creează – un sistem irațional și contradictoriu care sacrifică totul pe altarul profitului.

Ca socialiști, credem că alternativa propusă de Marx e singura scăpare din acest sistem, însă o alternativă vie și sensibilă la realitățile concrete, care învață din greșelile trecutului: e alternativa socialismului democratic, în care economia e pusă în slujba oamenilor, și nu invers, în care bogăția de resurse existente e folosită pentru nevoile tuturor, și nu pentru îmbogățirea unei elite restrânse. O astfel de alternativă nu e doar posibilă, ci tot mai necesară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *