Jobstown, nevinovați! Despre cel mai mare proces politic din Irlanda ultimelor decenii

Luna aceasta va avea loc cel mai mare proces politic din Irlanda din ultimii patruzeci de ani. În noiembrie 2014, în cadrul unui protest din Jobstown, o suburbie a Dublinului, împotriva noii taxe pe apă impuse de UE ca parte a programului de austeritate, mașina lui Joan Burton (vice-premieră la momentul respectiv) a fost blocată timp de două ore jumate de protestul spontan și pașnic al câtorva sute de oameni. Burton a rămas în mașină în tot acel timp, fără să pățească nimic și fără ca nimeni să încerce vătămarea ei.

 
Între timp, taxa pe apă a fost retrasă de guvern în urma celor mai mari proteste de stradă din istoria recentă a Irlandei (peste 150,000 de oameni pe străzile Dublinului în toamna lui 2014) și a unei campanii masive de boicot prin care sute de mii de oameni au refuzat să plătească. Mai mult, acum guvernul va fi obligat să returneze banii tuturor celor care au plătit taxa în scurta sa existență! E doar un exemplu de succes al potențialului uriaș pe care mobilizările de jos în sus ale clasei lucrătoare îl au în contextul unui sistem slăbit și al unor elite conducătoare tot mai divizate.
 
Cu toate acestea, în februarie 2015 mai mulți protestatari au fost arestați pe motiv de „reținere abuzivă”! Un protestatar în vârstă de 17 ani a fost deja găsit vinovat de judecători și a primit închisoare cu suspendare. Pe 24 aprilie va începe judecata a 18 adulți, printre care și parlamentarul socialist Paul Murphy (membru al Partidului Socialist, organizația noastră soră din Irlanda). Sentința maximă ar fi închisoare pe viață, dar chiar și câteva luni în închisoare ar fi câteva luni prea mult. În plus, Murphy și-ar pierde postul de parlamentar în caz că ar sta mai mult de șase luni în închisoare, ceea ce ar pica la țanc pentru actualul guvern pro-austeritate al Irlandei.
 
De altfel, scopul acestui proces evident politic nu e doar pedepsirea protestatarilor (a căror campanie de succes reprezintă un precedent periculos pentru actualul guvern de dreapta), ci și modificarea definiției juridice a „reținerii abuzive”. Aceasta ar presupune criminalizarea oricărei forme de protest care blochează circulația cuiva și care ar putea fi astfel interpretată ca „reținere abuzivă” – adică interzicerea oricărei forme de protest cât de cât eficiente! Cu alte cuvinte, nu doar libertatea unor oameni care și-au exercitat dreptul fundamental la protest este în primejdie, ci acel drept însuși.
 
De aceea, Partidul Socialist (CWI în Irlanda) și platforma politică mai largă din care face parte, Solidaritatea, au inițiat o campanie de solidaritate la nivel internațional intitulată Jobstown Not Guilty. Lideri ai mișcării sindicale, activiști, politicieni, artiști și intelectuali de calibru din Europa și nu numai și-au exprimat deja sprijinul, printre care și Jean-Luc Mélenchon, Yanis Varoufakis, Noam Chomsky, Miguel Urban (europarlamentar Podemos), Len McCluskey (secretarul general al Unite, cel mai mare sindicat din Marea Britanie) ori parlamentarul român Adrian Dohotaru. 
 
Și voi vă puteți exprima solidaritatea cu lotul Jobstown: printați posterul de mai jos, faceți-vă o poză cu el și distribuiți-o pe rețelele de socializare. 
 
Lupta lor este și lupta noastră! Jobstown – nevinovați!
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *