Interviu cu Brian Koulouris de la Socialist Alternative: “Trebuie să începem să construim o alternativă politică”

În exclusivitate pentru Mâna de Lucru, un interviu cu Brian Koulouris de la Socialist Alternative, organizația noastră soră din SUA, aflată în prim-planul rezistenței populare împotriva lui Trump și a agendei sale de dreapta.


Traducere de Cezar Țurcanu
 
 
Mâna de Lucru: De ce a câștigat Trump alegerile?
 
Brian Koulouris: Hilary Clinton a fost contracandidatul ideal pentru Trump. Ea era candidatul acordurilor comerciale care au contribuit la distrugerea locurilor de muncă sindicalizate din întreaga țară. Ea era candidatul politicilor rasiste de ordine publică și de încarcerare. Ea era candidatul războiului, era candidatul care a reprezentat Wall Street la nivel politic și care a fost în consiliul de administrație al Walmart, cea mai detestată corporație din țară. Toate acestea au însemnat că ea nu a putut mobiliza baza tradițională a Partidului Democrat.
Faptul că Donald Trump a spus că o să pună capăt acordurilor comerciale, că va folosi puterea militară americană mai eficient etc. – au fost lucruri foarte puternice, chiar dacă oamenilor nu le plăceau chestiile rasiste și sexiste pe care le spunea. În plus, Hilary Clinton nu a reușit să mobilizeze furia care exista împotriva lui Trump. El a fost cel mai detestat candidat vreodată! Chiar și oamenii care au votat pentru el îl văd mai puțin favorabil decât pe alți politicieni din țară. Ceea ce i-a permis lui Donald Trump să câștige nu a fost doar Clinton ca individ, ci întreg procesul prin care capitalismul, instituțiile și politicienii care îl reprezintă și-au pierdut baza de popularitate, proces pe care Clinton îl reprezintă la fix.
 
MdL: Ce crezi despre interpretarea conform căreia victoria lui Trump reprezintă o mutație către dreapta în societatea americană?
 
BK: Este un element de adevăr în asta, pentru că reprezintă o reorientare către dreapta a puterii. Cabinetul lui Trump este poate cel mai reacționar și pro-corporatist cabinet din istoria țării. Politicile pe care le va adopta reprezintă o schimbare față de cele obișnuite în capitalism, în sensul deportărilor în masă, în sensul atacurilor asupra drepturilor femeilor ș.a.m.d. Ar putea fi atacuri asupra drepturilor sindicale pe care majoritatea corporațiilor le-ar susține, dar pe care acestea nici nu ar fi visat să le implementeze până la venirea la putere a lui Trump.  Dar asta nu înseamnă că a avut loc o deplasare către dreapta. Pentru că, pe cealaltă parte, am văzut campania lui Bernie Sanders, un om care vorbește despre socialism, despre revoluție, despre lupta cu clasa miliardarilor. Trump reprezintă o încercare de a reveni la trecut, la o Americă puternică și dominatoare, o societate explicit rasistă etc. Dar Bernie Sanders a mobilizat tinerii în jurul problemelor de care le pasă. Așa că, într-adevăr, este o reorientare către dreapta pentru cei care au puterea, pentru stat, dar puterea va intra în conflict cu oamenii care sunt tot mai nemulțumiți de capitalism, care sunt tot mai nemulțumiți de rasism, care sunt tot mai nemulțumiți de inegalitatea din întreaga societate americană. Și unele dintre lucrurile care l-au ajutat pe Trump să ajungă la putere – faptul că oamenii urăsc politicienii – vor fi și lucrurile care îi vor aduce pe oameni în conflict cu administrația sa.
 
MdL: E încă prea devreme să ne dăm seama, dar tu ce crezi că e mai probabil să se întâmple: Trump să se alinieze agendei clasei capitaliste sau să își mențină poziția ambiguă, hibridă pe care o are acum?
 
BK:  A doua variantă. Clasa capitalistă nu vrea deportarea în masă a unei potențiale surse de mână de lucru ieftină. Nu vor abolirea drepturilor femeilor. Și nu vor ca acordurile comerciale să moară. Probabil că nu vor nici unele dintre măsurile despre care Trump vorbește și care se vor dovedi populare, cum ar fi proiectele de infrastructură pentru crearea de locuri de muncă. Dar e și el un miliardar. Prietenii lui sunt miliardari, oamenii pe care îi cunoaște sunt miliardari, iar, la urma urmei, acestea vor fi interesele pe care le va servi, doar că într-un mod mai agresiv și într-un fel în care să încerce să își mențină baza de susținere pe care și-a creat-o.
 
MdL: S-ar putea spune că există o diviziune tot mai mare în rândul clasei capitaliste, între o aripă mai protecționistă și una mai transnațională, Trump fiind reprezentantul aripii protecționiste?
 
BK: Da, clar e și acesta un element, dar diviziunile din rândul clasei conducătoare sunt mult mai adânci decât atât, pentru că ele trebuie să se confrunte cu un imperiu aflat într-un declin relativ și nu au o soluție pentru asta. Au dat miliarde – de fapt trilioane de dolari – băncilor după ultima criză și tot avem o economie stagnantă. Obama bombardase șapte țări ultima oară când am numărat. Și totuși, puterea și prestigiul Statelor Unite în lume sunt în declin. E o situație pe care nu o pot aduce sub controlul lor pentru că, la urma urmei, capitalismul nu dă rezultate pentru majoritatea oamenilor. Mulți și-au pierdut încrederea în propria abilitate de a guverna, deci există o oarecare diferențiere a argumentelor economice, dar e ceva mai fundamental decât asta. E faptul că nu au soluții, dar și că tot mai mulți oameni de rând își dau seama că nu au soluții. Așa că nu mai au parte de acea bază de susținere populară – Clinton și Trump au fost cei mai puțin populari candidați din istoria țării. Asta nu e din cauza lor ca indivizi, ci din cauză că politicile capitalismului sunt nepopulare.
 
MdL: Cum crezi că președinția lui Trump va afecta echilibrul de forțe în cadrul capitalismului global? Cum ar putea afecta aceasta relațiile pe care SUA le are cu aliații și inamicii săi tradiționali?
 
BK: E o situație extrem de volatilă. E greu să ne dăm seama de o serie lungă de lucruri. Trump are politicile sale pe care vrea să le pună în practică, dar s-a lovit deja de cele mai mari proteste din istoria Statelor Unite pe 20 și 21 ianuarie, la care au participat undeva în jur de 4 milioane de oameni! Deci se va confrunta cu opoziție din partea poporului, a lucrătorilor, a tinerilor, a oamenilor săraci. Și apoi trebuie să facă față și diviziunilor din cadrul clasei conducătoare. Deci, în legătură cu politica externă, cu imperialismul american, totul e extrem de imprevizibil. În genere, sunt multe elemente imprevizibile legate de președinția aceasta.
 
MdL: Ai menționat mai devreme rezistența. Care crezi că e sarcina Stângii în acest moment și cum a intervenit organizația noastră, Socialist Alternative, până acum?

 

 
BK: Imediat ce Trump a fost ales, sarcina noastră a fost să contracarăm faptul că oamenii se simțeau șocați, demoralizați, ca și cum nu e nimic de făcut pentru a schimba situația. Socialist Alternative a organizat mitinguri imediat ce Trump a fost ales, mobilizând peste 40.000 de oameni în stradă, astfel încât să putem spune de la bun început “va fi rezistență față de asta, nu ne dăm bătuți, nu ne este frică.” Dar, în sens mai larg, am văzut eșecul Partidului Democrat în lupta împotriva lui Trump. Nu au putut să ofere o alternativă și l-au lăsat să câștige deși a fost atât de nepopular. Deci nu putem avea încredere ca Partidul Democrat să lupte împotriva Republicanilor. În acest sens trebuie să ne bazăm pe mobilizări de jos în sus, mobilizări împotriva atacurilor asupra imigranților, mobilizări împotriva agendei sale sexiste, pregătiri pentru atunci când sindicatele vor fi atacate, ceea ce se va întâmpla chiar dacă nu vor fi prima lui țintă.  Asta înseamnă strategii pentru proteste, pentru greve și cred că vom fi mai puternici dacă legăm asta de o strategie politică despre cum putem să subminăm agenda lui Trump și baza lui de susținere. Democrații mainstream nu fac asta. Avem nevoie de o agendă care să vorbească oamenilor din clasa lucrătoare. Așadar, în paralel cu luptele pe care va trebui să le ducem în stradă, la locurile de muncă și în campusuri împotriva agendei lui Trump, trebuie să începem să construim o alternativă politică. Acesta e genul de abordare de care avem nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *