De Bryce Callaway, Socialist Alternative (SUA)
Traducere din engleză de Andi Mureșan
Clasa dominantă și media corporatiste au încercat mereu să convingă oamenii simpli că dacă totul merge bine la bursă, îți va fi și ție bine. Anul trecut însă ne-a demonstrat – printre multe alte probleme ale sistemului capitalist – că e complet fals.
În timp ce oamenii obișnuiți își pierd viețile, locurile de muncă și asigurările medicale, bursa din S.U.A. a duduit, sporind bogățiile miliardarilor cu peste un trilion de dolari. După ce lăcomia de pe Wall Street a dus la Marea Criză din 2007-2009, nu a fost vreodată mai clar că piețele financiare sunt doar un cazino pentru cei bogați, oferind absolut nimic folositor societății în genere.
Dar pe parcursul săptămânii trecute, o campanie virală în jurul magazinului de jocuri video GameStop pare să fi venit de nicăieri pentru a azvârli în haos dinamica de putere de pe Wall Street. Știrea principală de pe Bloomberg.com spune așa: “Titani ai fondurilor de investiții pierd miliarde din cauza speculanților de pe Reddit scăpați de sub control”. Să se fi unit cutare și cutărescu pe rețelele de socializare, într-un act nemaiîntâlnit de solidaritate internaută, pentru a-i dărâma pe magnații de pe Wall Street?

„The short squeeze”
Modul clasic de-a înțelege bursa este că cineva cumpără acțiuni la o companie în speranța că valoarea acestora va spori pe măsura succesului companiei respective. Dar o metodă mai puțin intuitivă e să vinzi „scurt” acțiunile în speranța că prețul acestora va scădea. Când prețul scade, „scurtele” aduc bani; când crește, acestea pierd bani.
Vânzarea de „scurte” este o strategie comună pentru fondurile de investiții – parteneriate de pe Wall Street care folosesc metode de tranzacție complexe pentru a genera bani pentru clientela lor înstărită. Mulți care practică această schemă au atras atenția unui subreddit (comunități de discuție pe forumul reddit.com) numit r/WallStreetBets și constituit din investitori individuali care discută între ei strategii riscante de tanzacționare. Comunitatea a cumpărat o grămadă dintre acțiunile companiilor care erau vândute scurt, precum GameStop și lanțul de cinematografe AMC.
În ultimele două săptămâni, acest lucru a condus la o campanie virală în rândurile utilizatorilor aplicației de tranzacționare Robinhood și altele asemănătoare, aplicații de schimburi de stock-uri. Investind în companiile respective, acești utilizatori individuali au generat totodată interes pe piață suficient de ridicat încât să mărească prețul acțiunilor, forțând astfel fondurile de investiții să renunțe panicați la pozițiile pe care le aveau. Acest lucru a creat un “short squeeze”, o situație clasică pe piața de tranzacții în care prețul acțiunilor crește foarte repede. Această campanie a prins de atunci o viață proprie, mult dincolo de granițele grupului de pe reddit care a inițiat-o.
De atunci, miliardarii au intrat în luptă, cumpărând acțiuni și prin asta crescând și mai mult valoarea acestora. Investitori bogați lipsiți de scrupule au alimentat dezinformările despre cum deținerea de acțiuni la GameStop dăunează fondurilor de investiții, chiar dacă prețurile acțiunilor coborâseră la 40% joi, 28 ianuarie. Bogații joacă la ambele capete, manipulând în scop propriu ura bine-meritată a publicului față de propriile lor fonduri de investiții.
Manipularea pieței?
Pe măsură ce acțiunile GameStop și AMC au bubuit, anumite fonduri bursiere au suferit pierderi considerabile. Automat, Wall Street și media aservite corporațiilor s-au pus pe treabă pentru a deplânge acțiunile investitorilor de pe Reddit ca fiind manipulative și contrare modului în care piețele de acțiuni „ar trebui” să funcționeze. Fără nicio urmă de ironie, jucători la bursă precum Andrew Left de la Citron Research a remarcat că „Nu eram conștient cât de mult seamănă cu o sectă. E doar o schemă de făcut bani rapid”.
GameStop nu e o companie care merită să fie listată la o valoare de 50 sau 100 de ori mai mare decât anul trecut. Fiind o companie care operează pe viu, și-au văzut profitabilitatea scăzând pe măsură ce achiziționarea de jocuri trece în mediul digital. Pentru a păstra afacerea profitabilă, GameStop chiar s-au auto-clasificat, ridicol, drept o afacere esențială, forțându-și angajații să muncească în condiții nesigure în toiul pandemiei de COVID-19. AMC au fost chiar la un pas de faliment înainte de aceste evenimente.
Dar de când vreodată a fost Wall Street interesat de valoarea „reală” a unei companii? Marii actori pe bursă au folosit mereu astfel de strategii pentru a pompa valoarea propriilor acțiuni în timp ce le vând pe ascuns, iar naivii care cad în plasa febrei rămân apoi cu pungi de cepe degerate. Mai mult, întregul model de afaceri al companiilor listate la bursă este conceput exclusiv în beneficiul acționarilor, mulți dintre aceștia fiind extrem de bine recompensații directori ai companiilor respective. Slujind atotputernicul preț al acțiunilor, companiile vor face orice e nevoie pentru a trimite semnale pozitive pe piață, chiar dacă asta înseamnă să taie zeci de mii de locuri de muncă sau mutarea lor în țări cu forță de muncă mai ieftină.
Pe 28 Ianuarie, marii investitori au primit ce și-au dorit, aplicațiile online bursiere restricționând tranzaționarea acțiunilor GameStop și alte acțiuni la mare căutare. Utilizatorii au fost lăsați să vândă acțiunile pe care le dețineau deja dar fără să poată cumpăra mai multe, în timp ce investitori instituționali precum fondurile de investiții au putut să își continue activitatea ca de obicei. Reacția a venit imediat din partea micilor investitori, iar membri ai Congresului ca Alexandria Ocasio-Cortez și Ted Cruz – altminteri opuși politic – au criticat aceste restricții. Aplicațiile respective au folosit tot felul de scuze tehnice pentru înlăturarea acestor acțiuni de pe platformele lor, dar e greu să nu vezi în asta un alt caz în care cărțile sunt măsluite împotriva oamenilor obișnuiți și în favoarea Wall Street-ului. Înfuriați, și pe bună dreptate, utilizatorii au inundat aplicația Robinhood cu recenzii de o stea, acestea fiind rapid șterse de Google într-un act de solidaritate de clasă dominantă.

„Wall Street vs. Main Street” (sau capitalul financiar vs capitalul industrial)
The Big Short a fost un film cu succes la public pentru că a arătat cum aroganța Wall Street-ului se poate zdrobi asupra sa. Din păcate, rezultatul situației din 2008 pe care se baza filmul a fost că oamenii muncii au fost forțați să salveze marile bănci cu banii lor din taxe, în timp ce milioane de oameni au fost lăsați să-și piardă slujbele și casele. Mai mult, administrația Obama nu a tras pe nimeni de pe Wall Street la răspundere, iar în anii care au urmat investitorii au reușit să își recupereze rapid pierderile, unele firme folosindu-se de criza financiară pentru a cumpăra bunuri devalorizate la prețuri ridicol de mici. Oamenii muncii nu și-au revenit cu adevărat de atunci și rămân blocați în slujbe chiar și mai precare decât cele de dinainte – o situație exacerbată de pandemia de COVID-19.
E perfect de înțeles de ce oamenii de rând vor să se adune laolaltă pentru a face niște bani pentru ei înșiși în timp ce lovesc în investitorii elefantici care au cauzat atâta suferință în timp ce au făcut frumușel profit. Câțiva utilizatori de pe subreddit-ul în cauză au spus, de pildă, că vor folosi profitul făcut pentru a-și plăti datoriile de pe urma studiilor universitare (o altă mare problemă în SUA). Pe măsură ce credibilitatea instituțiilor noastre politice și economice continuă să scadă, oamenii muncii încep să realizeze că nu li se va face dreptate în fața sistemului și a marilor corporații.
În capitalism, fondurile de investiții nu sunt singurele personaje negative. Toți capitaliștii, inclusiv proprietarii GameStop, acumulează avere plătindu-și angajații mult mai puțin decât aceștia produc pentru companie. O parte din profitul extras este împărțit mai apoi pe piața de acțiuni. Firmele financiare care cumpără acțiuni cu bătaie lungă, beneficiază de pe urma exploatării lucrătorilor tot atât cât fondurile de investiții care tranzacționează „la scurt”. Atacarea fondurilor de investiții prin îmbogățirea unei alte corporații, după cum s-a întâmplat în cazul GameStop, e de fapt un joc cu sumă nulă pentru clasa capitalistă.
În plus, bursa este incredibil de complexă și măsluită împotriva oamenilor simpli. Marile firme beneficiază de pe urma unor reguli obscure și operează pe conexiuni de internet incredibil rapide care le oferă informații cu mult înainte ca acestea să ajungă la oamenii de rând. Aplicația Robinhood, spre exemplu, comunică tranzacțiile clienților săi marilor firme de finanțe înainte să execute tranzacțiile respective. Este foarte greu ca Wall Street să fie luat prin surprindere, iar impactul acestor mici investitori asupra fondurilor de investiții a fost cu mult exagerat pentru a prelungi febra din jurul GameStop.
Cum să luptăm cu Wall Street-ul
Pot oamenii muncii copia la scară mai largă strategia folosită de Redditori pentru a dărâma Wall Street-ul de tot? Din păcate, adevărul e că majoritatea oamenilor nu au banii suplimentari necesari pentru a juca la bursă, dată fiind povara de a acoperi chiria, mâncarea, asigurările medicale și nenumărate alte costuri de trai tot mai ridicate. Micii investitori riscă să muște momeala și să piardă bani pe care de fapt nu-și permit să-i piardă.
De asemenea, cei de pe Wall Street au posibilitatea de-a cere finanțare de urgențe într-o clipită. Unul dintre cei mai afectați actori de pe piață în cazul de față, Melvin Capital, a primit 2,75 de miliarde de dolari pentru a-și stabiliza fondul de investiții de îndată ce au început problemele. Marii investitori primesc și ajutor de stat, Banca Federală din SUA luând măsuri imediate și fără precedent pentru a se asigura că piețele financiare rămân neatinse în timpul pandemiei globale. Între timp, oamenii care se chinuie efectiv să supraviețuiască, se află poate la luni depărtare de un nou cec din partea statului care abia dacă le va acoperi chiria pe o lună.
Adevărata pârgie a oamenilor simpli pentru a înfrânge clasa dominantă constă în puterea lor de a-și retrage forța de muncă, cea care generează toate profiturile din economia noastră. Trebuie urgent să reconstruim o mișcare muncitorească militantă și să punem bazele unui nou partid muncitoresc, independent de Democrați, corupți și aserviți corporațiilor. Din moment ce recenta campanie prezidențială a lui Joe Biden a avut printre donatori mai mult de 60 de miliardari, cum ne putem aștepta ca acesta să lupte pentru oamenii simpli și împotriva intereselor Wall Street-ului? (Analog, în România nu vom avea un guvern care să lupte de partea noastră, toate partidele arătându-și de fiecare dată susținerea loială și necondiționată față de patroni. – N. tr.)
Cele două campanii prezidențiale ale lui Bernie Sanders ne-au arătat că milioane de oameni sunt animați de ideea unei lupte de clasă împotriva Wall Street-ului și a clasei miliardare. Revendicări precum taxarea bogaților și un sistem public de sănătate au devenit foarte populare și pot oferi o platformă în jurul căreia să fie organizat un partid muncitoresc în Statele Unite. Nu ne putem pune baza pe apeluri ostentative către clasa capitalistă pentru a face ce-i corect, ci numai o mișcare de masă a clasei lucrătoare poate oferi forța necesară de-a obține concesii semnificative din partea marelui capital.
Karl Marx s-ar bucura cu siguranță să-l vadă pe cel mare și puternic suferind datorită celui mic și amărât. Dar viziunea sa țintea către o rupere completă de sistemul capitalist care permite acestor paraziți să se înavuțească. Un partid muncitoresc ar trebui să ceară un viitor socialist, în care forțele productive ale societății să fie deținute public, iar funcția și folosirea lor să fie decisă în mod democratic. Zilele în care cei 1% conduc peste cei 99% vor putea fi atunci puse pentru totdeauna în coșul de gunoi al istoriei.