Declarație Mâna de Lucru privitoare la protestul anti-PSD

Condamnăm fără rezerve abuzurile impardonabile ale Jandarmeriei Române la protestul de vineri, soldate cu sute de răniți. Astfel de violență complet aleatorie se înscrie într-un lung șir de abuzuri comise de această instituție de represiune, al cărei rol principal e de a servi puterea politică împotriva populației civile. E nevoie de o anchetă publică a acestor abuzuri și de demisia imediată a oficialilor responsabili de ele!

În ceea ce privește protestul ca atare, considerăm că revolta care i-a împins pe oameni să iasă în stradă este sinceră și îndreptățită. Guvernul PSD este, fără nici un echivoc, un guvern pus în slujba oligarhilor corupți, fără nici o preocupare reală pentru interesele populației.

Însă credem că această revoltă trebuie îndreptată împotriva întregii caste politice românești și a politicilor neoliberale care au forțat milioane de români să plece din țară, iar pe cei rămași acasă să se confrunte cu salarii mici, slujbe nesigure și servicii publice ineficiente. În schimb, vedem cum partidele de opoziție încearcă să acapareze mișcarea de protest pentru a o instrumentaliza în lupta lor politică cu PSD, deși atunci când s-au aflat la guvernare nu s-au dovedit o alternativă reală la acesta. Adevărul e că niciunul dintre partidele existente nu ne reprezintă, nici pe cei plecați în străinătate, nici pe cei rămași acasă. Nici unul nu oferă un program care să adreseze problemele socio-economice grave cu care se confruntă majoritatea populației.

Din păcate, un astfel de program, fie și schițat în linii generale, lipsește inclusiv de la aceste proteste, unde singurele cereri identificabile – demisia guvernului și alegeri anticipate – par să nu servească pe nimeni altcineva decât pe liderii opoziției. Absența unei liste de cereri mai specifice și relevante denotă criza de soluții a acestei opoziții, dar și absența unei stângi politice suficient de puternice și a unei mișcări sindicale suficient de militante încât să infuențeze cursul acestor proteste și să coreleze problema corupției cu celelalte probleme din societatea noastră, de la condițiile grele de muncă la criza din sistemul de sănătate.

O alternativă reală la PSD și restul clasei politice nu poate veni decât din această direcție, prin contestarea corupției nu ca fenomen pur politic, ci ca parte esențială a procesului de restaurare capitalistă de după 1989, în urma căreia o mână de oameni au devenit putred de bogați pe spatele celorlalți. Avem nevoie de o alternativă socialistă și anti-capitalistă care să reprezinte cu adevărat interesele oamenilor de rând, și nu pe-ale unei facțiuni sau alteia a clasei dominante – o alternativă care să lupte pentru slujbe și salarii decente, drepturi sociale, servicii publice bine finanțate, o economie pusă în slujba oamenilor și un control democratic real asupra societății!

(Sursa foto: https://www.romania-insider.com/diaspora-protest-bucharest-live/)

2 Comments on “Declarație Mâna de Lucru privitoare la protestul anti-PSD”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *