
Alternativa Socialistă Internațională (ISA) lansează o nouă organizație feministă socialistă. Scrieți-ne la contact@manadelucru.net sau socialistfeministrosa@gmail.com dacă vreți să vă implicați — “give us bread but give us roses!”
În toată lumea, femeile luptă împotriva violenței, discriminării și opresiunii. E o conștientizare tot mai mare că sistemul capitalist creează opresiune și depinde de ea. Trebuie să ne ridicăm și să ne sprijinim unele altora luptele din fiecare țară. La fel ca socialista Rosa Luxemburg și eroina anti-rasistă Rosa Parks, noi, cele care ne organizăm în rețeaua ROSA, suntem feministe socialiste și dorim să contribuim la o mobilizare împotriva sistemului capitalist și o luptă internațională împotriva opresiunii femeilor.
Femeile lucrătoare sunt puternic exploatate în capitalism. La nivel global, femeile câștigă cu 24% mai puțin decât bărbații. Ele fac mai mult de 75% din munca casnică neremunerată. Femeile constituie majoritatea săracilor de astăzi. Una din trei femei din lume au experimentat o formă de violență fizică sau sexuală în timpul vieții lor. Dar nu trebuie să fie așa!
În America Latină și Rusia, de exemplu, uriașa epidemie de femicid a fost făcută vizibilă și combătută de o mișcare feministă în creștere. Controlul asupra corpurilor femeilor înseamnă guverne care impun coduri vestimentare, înseamnă limite asupra dreptului de-a lua propriile decizii cu privire la sarcină sau creșterea copiilor, înseamnă exercitarea puterii prin viol și hărțuire sexuală. O vedere sufocantă, conservatoare a sexualității stigmatizează tot ceea ce este diferit de normele heterosexuale. Cu toții suferim într-un fel sau altul. Rolurile de gen în societatea de astăzi îi învață de la bun început pe bărbați să ocupe mai mult spațiu, iar pe femei să fie mai pasive.
Vrem să ne unim forțele și să devenim mai puternice prin vocea noastră comună, să ne înfuriem, să ne revendicăm controlul asupra propriilor noastre corpuri. Luptele colective ale femeilor au obținut victorii importante în ultimii ani, cum ar fi #MeToo, Ni Una Menos și altele asemenea care au dezvoltat conștientizarea împotriva hărțuirii sexuale, ducând la legi mai stricte și programe de acțiune sindicală în unele țări. Grevele pe această temă ale lucrătorilor de la McDonald’s și Google au fost vitale în acest sens și ne-au arătat cum putem câștiga. În altă locuri s-au înregistrat progrese precum introducerea dreptului la avort sau abolirea legilor care nu permit pedepsirea violului în interiorul căsătoriei.
Dar de îndată ce mișcarea va incetini, opresiunea își va relua avântul. Vedem cum, în lipsa acțiunii colective, tribunalele au exonerat violatori. Vedem cum parlamentul turc a reintrodus o lege care nu permite pedepsirea violului în interioriul căsătoriei, lege inițial respinsă prin acțiunea colectivă a femeilor în 2016. Vedem cum armatele folosesc în continuare violul ca armă de război.
Capitaliștii fac profituri enorme de pe urma femeilor prin exploatarea forței lor de muncă și prin impunerea unor condiții de lucru mai proaste și pe salarii mai mici. Guvernele au tăiat bugetul statului social, aducându-l în genunchi, redirecționând banii către bogați și către instituțiile de forță. Oamenii de la putere promovează în mod conștient sexismul, rasismul și opresiunea persoanelor LGBTQ+ pentru a crea disensiuni între diverse grupuri. Chiar și în țările „progresiste” se resimt tot mai puternic problemele ce țin de diferența de clasă sau de egalitatea de gen. E o trăsătură inerentă sistemului.
Capitalismul trebuie abolit. Este un sistem care utilizează și reproduce opresiunea de gen patriarhală și heteronormalitatea în fiecare zi, oferind femeilor și persoanelor LGBTQ+ salarii mai mici și condiții de muncă mai proaste. Capitalismul ca sistem se bazează pe inegalitate masivă, distrugere și crize economice perpetue. În acest moment, sume enorme de bani sunt cheltuite pentru războaie comerciale pentru a decide care putere globală va controla piața mondială, care putere imperialistă va avea mai mult spațiu pentru a face oamenii săraci mai săraci, care putere va exploata natura și popoarele indigene. Războaiele sunt rezultatul acestor lupte pentru putere și aduc moarte, suferință și refugiați. În tot acest timp, capitalismul ne aduce mai aproape de catastrofa climatică, continuând să prăduiască lumea naturală și să producă tot mai multe gaze cu efect de seră.
De asemenea, societatea capitalistă nu ar putea funcționa fără numărul uriaș de ore de muncă neremunerată a femeilor în gospodărie. Multe dintre aceste locuri de muncă ar putea fi realizate mai eficient și mai ecologic prin organizarea colectivă în servicii publice, luând povara de pe umerii femeilor.
În 2019 au avut loc revolte împotriva austerității, a inegalității sistemice și a corupției într-o serie de țări, adesea femeile fiind organizatoare și voci importante în aceste mișcări. Unele rapoarte susțin că femeile au constituit două treimi din protestatarii din Sudan și peste 40% din ocupanții piețelor din Irak. Feminismul a fost în avangardă și a întărit revolta din Liban.
Forțele de represiune ale statelor violează și orbesc oamenii cu gloanțe de cauciuc pentru a opri revoltele. Acest lucru se datorează faptului că statul lucrează pentru a proteja nu numai neoliberalismul, ci întreaga economie capitalistă și societate de clasă. Unele state se folosesc de corupție, opresiunea națională și sectarismul religios pentru a domina populația divizată, în timp ce așa-numitele țări democratice reduc finanțarea și privatizează sistemele de sănătate și educație, punând și mai multă presiune pe standardele de viață ale femeilor și lucrătorilor.
Figuri precum președintele american Donald Trump și președintele brazilian Jair Bolsonaro au provocat indignare în masă, generând mișcări de protest împotriva atitudinilor lor sexiste. Cu toate acestea, recurgerea la atacuri asupra femeilor pentru a obține sprijinul unei mici secțiuni conservatoare a populației este un semn de slăbiciune, nu de putere. Mișcările de masă pot răsturna aceste regimuri. De asemenea, bigotismul lor nu este susținut la scară largă. În genere, majoritatea oamenilor din lumea întreagă sunt tot mai conștienți de incapacitatea capitalismului să ofere un nivel de trai decent și ar susține politici de stânga și chiar socialiste. Acolo unde nu a existat nicio forță politică stabilă care să poată canaliza această furie, organizațiile populiste sau reacționare de dreapta au umplut vidul într-o anumită măsură. A da răspunsuri și o cale de urmat este una dintre sarcinile mișcării femeilor la nivel mondial, în general, și a feministelor socialiste în mod special.
ROSA luptă pentru socialismul democratic, care presupune:
- Un salariu de trai veritabil, contracte corespunzătoare și ore garantate. Abolirea discriminării salariale și a diferenței de gen prin eliminarea salariilor mici – dar plătite din profiturile companiilor, nu din salariile bărbaților!
- O reducere semnificativă a programului de lucru cu normă întreagă, fără pierderi salariale. Acest lucru ar spori sănătatea publică și ar asigura venituri pentru toți. Ocuparea forței de muncă trebuie să ofere siguranță.
- Bunăstare pentru toți. Asigurări sociale adecvate, concediu pentru creșterea copilului și pensii.
- Societatea ar trebui să fie responsabilă pentru asigurarea sănătății, educației gratuite și îngrijirii copiilor, pentru o viață demnă la bătrânețe, acces ușor și la prețuri accesibile la necesitățile de bază, cum ar fi apa, proviziile sanitare, încălzirea și electricitatea.
- Lupta pentru locuințe de bună calitate, accesibile și publice, precum și pentru transportul public gratuit, sigur și ecologic – nu ne putem baza pe sectorul privat!
- Stoparea obiectificării femeilor, lupta pentru autonomia corporală și dreptul femeilor de-a alege. Împotriva traficului de femei și a exploatării sexuale în toate formele sale.
- Lupta împotriva hărțuirii sexuale, a violenței de gen și a obiectificării trebuie să ajungă în toate sectoarele societății – de la educație sexuală în școli, la training special pentru asistenții sociali, personalul medical, poliție, tribunale și sindicate.
- Jos cu toate legile patriarhale și discriminarea pe criterii de gen – pentru abolirea tribunalelor religioase și separarea religiei și a statului. Clasa muncitoare, inclusiv organizațiile de femei, sindicale și comunitare, ar trebui să aibă un rol centrale în alegerea și tragerea la răspundere a judecătorilor și a poliției pentru a se asigura că acestea fac cu adevărat dreptate.
- Corporații precum multinaționalele și băncile trebuie să fie deținute colectiv de societate și să fie controlate în mod democratic de jos în sus de către clasa lucrătoare și cei săraci.
- Societatea ar trebui să fie condusă la toate nivelurile în mod democratic de jos în sus, cu reprezentanți aleși, fără privilegii și în totală transparență.
- O transformare completă a societății. Luarea sectoarelor cheie ale economiei, inclusiv băncile și marile companii, în proprietate publică, pentru a crea o economie lipsită de emisii de carbon și combustibili fosili și orientată spre eradicarea sărăciei și a opresiunii. Economia trebuie planificată și controlată de lucrători.
- Pentru o lume socialistă orientată spre pace și bunăstare și împotriva ierarhiei și opresiunii. Oamenii trebuie să trăiască în armonie unii cu alții, în respect față de eco-sisteme, viața animalelor și natura ca un întreg. Într-o lume socialistă, vom putea să ne dezvoltăm ca ființe umane, eliberate de constrângerea rolurilor de gen și de opresiunea sexuală.
E limpede că ideile feministe liberale de-a aduce mai multe femei în parlamente și sălile de consiliu nu au nicio perspectivă. În ultimii ani, lideri de sex feminin precum Theresa May în Marea Britanie, Angela Merkel în Germania și Christine Lagarde în fruntea FMI (azi în fruntea BEC) au susținut austeritatea brutală care a afectat viețile, oportunitățile și drepturile femeilor din clasa muncitoare. Pentru a obține o egalitate reală, trebuie să schimbăm sistemul, nu să adăugăm mai multe femei în poziții din clasa exploatatoare. Lupta pentru această schimbare sistemică are nevoie ca oamenii de toate genurile din clasa muncitoare să se unească și să lupte pentru îmbunătățirea vieților tuturor.
ROSA se adresează în mod special mișcărilor combative feministe, LGBTQ + sau muncitorești, care pun feminismul socialist și anti-rasist în prim-plan. Feminismul socialist include lucrători de toate genurile. Sexismul sau prejudecățile dezbină clasa muncitoare, slăbesc lupta colectivă și trebuie combătute cu fermitate.
Clasa muncitoare are o poziție unic de puternică, deoarece suntem în centrul producției. Prin „clasă muncitoare” ne referim la toți cei care trebuie să caute muncă salariată (în economia formală, precum și în sectorul informal) ca singura sursă de venit pentru ei și familiile lor. Prin retragerea forței de muncă, prin greve și alte forme de luptă, putem exercita această putere, aducând țări întregi în impas. Când intrăm în grevă, trebuie să ne asigurăm că lovim sistemul în punctul său cel mai vulnerabil – oprirea producției și, prin aceasta, a profiturilor. Marile corporații au puterea reală asupra societății și trebuie să contestăm asta.
Grevele care opresc economia nu sunt însă de ajuns. În cazul în care au loc mișcări și greve de masă, trebuie să continuăm să construim comitete democratice prin care oamenii să poată decide cum să fie condusă nu doar mișcarea ca atare, ci și societatea în ansamblul ei, punând bazele unei alternative la adresa puterii politice existente a statului.
Tradiția Zilei Internaționale a Femeii de 8 Martie include Revoluția Rusă, care a început în această zi, atunci când lucrătoarele de sex feminin din industrtia textilă au intrat în grevă. Astăzi, internaționalismul și luptele femeilor se răspândesc în întreaga lume. Feminismul socialist internațional va crește și își va uni forțele cu luptele muncitorești, anti-rasiste și climatice. Cu clasa muncitoare în prim-plan, aceasta va deveni o forță de neoprit.
Milităm, concret, pentru:
- Proteste în întreaga lume de Ziua Internațională a Femeii de 8 martie. Campanii și greve în universități și la locurile de muncă, oriunde este posibil.
- Sindicate democratice militante care luptă pentru drepturile femeilor pe tot parcursul anului.
- Comitete feministe socialiste în universități, la locul de muncă și în comunități, ori de câte ori apar probleme și campanii în jurul lor.
- Campanii de apărare împotriva extremiștilor de dreapta, a bătăușilor reacționari, a fundamentalismului religios și a violenței statului.
- Noi partide politice ca instrumente pentru unirea clasei muncitoare și a tuturor popoarele asuprite, pe baza unui program socialist și cu scopul de răsturnare a capitalismului.
Traducere din limba engleză. Versiunea originală poate fi citită aici:
https://www.rosainternational.org/post/rosa-declaration