Cine suntem

 

Cei 28 de ani de capitalism au înrăutățit condițiile de viață pentru milioane de români de la sat și oraș, cu 40% din populație trăind în pragul sărăciei. În vreme ce o mână de oameni s-au îmbogățit prin orice fel de mijloace și o firavă clasă de mijloc și-a făcut apariția, industria și agricultura au fost decimate, forțând peste 3 milioane de oameni să plece la muncă în străinătate. Majoritatea celor rămași în țară suntem exploatați pe bani puțini, mulți dintre noi în slujbe nesigure, pe care nu știm dacă o să le mai avem luna viitoare.

În ciuda acestor condiții, la ora actuală nu e nimeni care să ne reprezinte cu adevărat. Drepturile și interesele noastre ca lucrători au fost trădate în mod sistematic de cei care ar fi trebuit să ni le apere: mișcarea sindicală e sufocată de o birocrație oportunistă și sterilă, în vreme ce PSD a devenit un partid tot mai corupt și mai de dreapta, pus în slujba oligarhilor și a birocrației. Mâna de Lucru își propune să umple acest vid și să-i reprezinte pe toți cei nevoiți să-și vândă forța de muncă pentru a putea trăi – fie că lucrează într-o uzină, o companie multinațională, un magazin, o fermă, o instituție publică sau navighează între slujbe temporare –, dar și pe cei care au pierdut deja orice speranță de angajare.

Milităm pentru politici care să amelioreze condițiile de viață ale oamenilor, precum:

 • Crearea de locuri de muncă prin inițierea de noi proiecte publice – locuințe, școli, spitale, autostrăzi, baze sportive, surse de energie regenerabilă ș.a.m.d.
 • Majorarea salariului minim net la 1500 pe lună – este inacceptabil ca oamenii să muncească pe brânci fără să fie siguri că își pot plăti facturile la sfârșitul lunii!
 • Revizuirea fundamentală a Codului Muncii (cel mai pro-patronat cod al muncii din toată Uniunea Europeană), în sensul extinderii și întăririi drepturilor angajaților și ale sindicatelor.
 • Majorarea subvențiilor pentru agricultori și pentru fermele colective și facilitarea de împrumuturi fără dobândă pentru cei care vor să înființeze ferme colective – sărăcia cronică din mediul rural încă lipsește de pe agenda publică.
 • Majorarea pensiilor, a ajutoarelor de șomaj și a indemnizațiilor de handicap pentru a garanta standarde minime de trai și celor care vor dar nu pot să muncească.
 • Construirea de locuințe sociale, accesibile celor cu venituri mici, și lansarea unui program public de credite sociale pentru achiziționarea primei locuințe.
 • Majorarea bugetelor pentru sănătate și educație în detrimentul noianului de instituții polițienești și militare – vrem un stat social, nu un stat polițienesc!
 • Trecerea sectorului bancar în proprietate publică și sub control democratic, pentru a servi nevoile sociale și economice ale tuturor cetățenilor, și nu goana după profit a elitelor financiare.
 • Renaționalizarea sub control democratic a utilităților-cheie și a resurselor naturale, inclusiv anularea fără compensații a proiectelor de exploatare cu efecte nocive din punct de vedere social, ecologic și patrimonial.
 • Combaterea discriminărilor de gen, etnie, religie sau orientare sexuală, inclusiv în ceea ce privește accesul la educație, oportunitățile pe piața muncii, drepturile salariale și protecția împotriva abuzurilor.
 • Apărarea drepturilor cetățenilor români în Europa, în special a drepturilor salariale, a accesului la serviciile sociale și a recunoașterii calificărilor profesionale.

Banii necesari pentru toate aceste măsuri există în societate. Ei sunt creați de noi toți, prin munca noastră de zi cu zi, numai că cea mai mare parte a lor e concentrată în mâinile unor elite privilegiate tot mai restrânse. De asemenea, toate aceste măsuri sunt strâns legate între ele, pentru că problemele pe care le adresează au aceeași rădăcină – capitalismul. Sărăcia, șomajul, inegalitățile, abuzurile la locul de muncă și toate celelalte nu pot fi eradicate în limitele sistemului care le dă naștere. În capitalism, aceste probleme nu pot fi decât ameliorate și numai temporar, numai atunci când presiunea maselor organizate îi obligă pe patroni să facă concesii. Nimic nu ni s-a dat vreodată pe nimica. Toate drepturile de care încă ne bucurăm azi încă au fost obținute de generațiile anterioare de lucrători care s-au organizat și au luptat.

Astăzi, însă, criza structurală a capitalismului global face tot mai puțin posibilă orice concesie majoră. Există o contradicție ireconciliabilă între politicile schițate mai sus și competiția tot mai acerbă pentru profit dintre elitele capitaliste. Criza economică, socială, politică și ecologică prin care trecem nu poate fi rezolvată în limitele capitalismului. Acest sistem trebuie depășit, iar singura soluție în acest sens, dacă vrem să nu eșuăm într-un regim de dominație și represiune încă și mai teribil, este o democrație autentică, adică socialismul democratic.

Pentru noi și o întreagă tradiție intelectuală și politică, socialismul autentic nu este proiectul degenerat al comunismului de tip stalinist manifestat și în România înainte de 1989. Căci un regim în care forme noi de exploatare și de opresiune le înlocuiesc pe cele vechi, în care o elită privilegiată o înlocuiește pe alta nu se cheamă socialism. Pentru noi, socialismul autentic este socialismul democratic: un sistem în care economia să fie ghidată de nevoile tuturor, și nu de profitul câtorva, în care toți oamenii să poată participa efectiv la procesul de decizie politică – pe scurt, o societate în care să fim cu toții liberi din punct de vedere economic și politic.

Însă lupta pentru o alternativă democratică la capitalism nu a fost și nu va fi niciodată viabilă în granițe strict naționale. Astfel, Mâna de Lucru este prin natura ei o organizație internaționalistă, motiv pentru care avem relații de strânsă colaborare cu Comitetul pentru o Internațională a Muncitorilor (CWI), cea mai activă și consistentă internațională socialistă, cu secțiuni în peste 40 de țări. Strategia fundamentală a CWI e cea pe care o împărtășim și noi: mereu orientați spre clasa lucrătoare și luptele sale, încercând totodată să facem legătura între acestea și nevoia mai generală de a transforma societatea de la rădăcină, de a construi o lume liberă de sărăcie, război și opresiune.

Dacă vreți să luptați pentru aceleași lucruri, veniți alături de noi! Ne puteți scrie pe adresa de email contact@manadelucru.net sau pe pagina de Facebook Mâna de Lucru. Dacă vom lupta, vom câștiga!