Anunț internanțional – ISA


La nivel internațional, 2019 a fost un an al revoltelor și protestelor, milioane de oameni luptând pentru o lume mai bună. Cu toții caută o alternativă pentru multiplele catastrofe aduse asupra lor de către capitalismul global. Suntem convinși că alternativa la eșecurile capitalismului este socialismul. 

Milioane de tineri au mărșăluit pentru justiție climatică. Franța s-a confruntat cu cea mai lungă grevă în transporturi din 1968 încoace în apărarea pensiilor. De-a lungul întregii Americi de Sud, grevele generale și mobilizările masive au forțat mai multe guverne să renunțe la măsurile de austeritate planificate. Lupta eroică a tinerilor și lucrătorilor din Hong Kong a zdruncinat dictatura lui Xi Jinping din China. În Africa de Nord și Orientul Mijlociu, lucrătorii au dat jos dictatori în decursul a câteva luni. Femeile au continuat să lupte împotriva violenței și opresiunii de gen, aflându-se totodată în prim-planul multor altor tipuri de lupte. 

Revoltele au fost întâmpinate cu represiuni brutale în Bolivia, Iran, Hong Kong, Chile și în alte locuri acolo unde clasele conducătoare sunt chitite să-și prezerveze puterea și să apere sistemul capitalist. Cu toate acestea, o trăsătură comună a luptelor recente este determinarea și persistența maselor, precum și eroismul participanților în fața brutalității. 

Anul 2019 a adus și desprinderea unei minorități din Comitetul pentru o Internațională a Muncitorilor (Committee for a Workers’ International – CWI) în urma unei dezbateri intense care a durat mai multe luni. Politic vorbind, această minoritate a reprezentat o tendință conservatoare care, de ceva vreme, ignora „noile” mișcări de masă și importanța unor chestiuni cruciale pentru marxiști, precum lupta climaterică, mișcările feministe și antirasiste. Pretinzând că adoptă o poziție care se concentrează pe luptele lucrătorilor și pe mișcarea sindicală, în realitate ei au devenit din ce în ce mai desprinși chiar și de acestea. 

Prin contrast, majoritatea membrilor și secțiunilor din CWI au intervenit cu succes, pe baza unui program socialist internaționalist, în luptele și mișcările antemenționate. Ca un exemplu, în grevele globale pentru climă organizate între 20 și 27 septembrie, campania noastră organizată în 25 de țări a mobilizat zeci de mii de tineri și lucrători. 

Această majoritate din CWI și-a schimbat numele acum în Alternativa Socialistă Internațională (International Socialist Alternative – ISA), având secțiuni și membri în peste 30 de țări. ISA e o internațională marxistă revoluționară care se organizează și se pregătește pentru nenumăratele bătălii care ne așteaptă. Deja în anul 2019 am avut câteva realizări istorice.

 

Socialismul în creștere

În Seattle, Alternativa Socialistă l-a înfruntat pe cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, și a câștigat. Kshama Sawant, consilier local din partea Alternativei Socialiste, a jucat un rol crucial în câștigarea, pentru prima dată într-un oraș mare din America de Nord, a salariului minim de 15 dolari pe oră acum șase ani. De atunci, lupta pentru „15 dolari pe oră” s-a răspândit pe tot continentul. În alegerile locale din noiembrie 2019, corporațiile au cheltuit patru milioane și jumătate de dolari încercând să o înfrângă pe Sawant; cei înfrânți au fost ei. Victoria a fost obținută printr-o campanie masivă la firul ierbii, prin interacțiunea directă cu oameni de pe stradă și mergând din ușă în ușă. Alegerile au fost câștigate pe baza bilanțului lui Sawant de a cuceri concesii pentru și împreună cu lucrători și chiriași.

Victoria Kshamei Sawant face parte dintr-un val de sprijin tot mai mare pentru socialism în SUA. Tinerii au o imagine mult mai pozitivă față de socialism decât față de capitalism. În Marea Britanie, aceștia au votat în mod covârșitor pentru Corbyn și politicile sale anti-austeritate. Sprijinul în creștere pentru Sanders, cu al său slogan „n-ar trebui să existe miliardari”, îi înfricoșează pe cei bogați. 

Clasa lucrătoare s-a zbătut de nenumărate ori să schimbe lumea. A câștigat multe reforme, însă clasa capitalistă încă dirijează planeta. Au existat multe lupte revoluționare de-a lungul istoriei, dar cu excepția uneia, Revoluția Rusă, toate au fost înfrânte ori au rezultat în victorii parțiale. Ceea ce a lipsit a fost un partid revoluționar și, totodată, internaționalist în abordare, politici și ca formă de organizare. Revoluția din 1917 a câștigat drepturi egale pentru femei, persoanele gay și naționalitățile opresate. A oferit sufragiu universal, controlul muncitorilor în economie, săptămâna de lucru mai scurtă, sănătate publică, locuințe publice și educație publică. În mod tragic, această revoluție a fost izolată la nivel internațional prin înfrângerea altor revoluții din Europa, ceea ce a contribuit decisiv la instalarea dictaturii staliniste. 

Vrem să construim o nouă forță revoluționară globală care să ajute clasa lucrătoare să răstoarne capitalismul. O revoluție în lumea de azi, cu tehnologia modernă și posibilitățile de comunicare existente, cu o clasă lucrătoare educată, va preveni apariția stalinismului, învățând din lecțiile trecutului. O economie internațională planificată împreună cu un control complet democratic vor deschide calea pentru egalitate și drepturi depline, o societate în slujba nevoilor tuturor oamenilor și, totodată, a protejării planetei.


O nouă eră, un nou nume

Deși suntem conștienți că o minoritate a foștilor membri care au ieșit recent din rândurile noastre au pretenții ilegitime la denumirea de CWI (pe care continuă s-o folosească), trebuie subliniat că adevărata organizație denumită anterior CWI și-a schimbat acum numele în Alternativa Socialistă Internațională, în cadrul unui congres mondial organizat în completă concordanță cu statutul organizației. 

De-a lungul și de-a latul lumii am participat la numeroase lupte pentru salarii mai bune, împotriva rasismului, în apărarea drepturilor democratice și împotriva austerității. Suntem mândri de realizările noastre istorice – de la înfrângerea lui Thatcher în Marea Britanie în bătălia împotriva poll tax din 1990 la rolul crucial în victoria pentru legalizarea avortului în Irlanda în 2018. 

Suntem o organizație internațională nouă și matură deopotrivă. Moștenim trecutul, construim viitorul. Noul nostru nume reflectă hotărârea noastră de a milita în rândurile tinerilor, femeilor și lucrătorilor pentru un viitor socialist care să asigure o lume în care demnitatea umană să înflorească.

Tradus din engleză de Mihnea Anțilă. Pentru versiunea originală, vezi
https://internationalsocialist.net/en/2020/02/announcement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *